Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Atlassen

Elseviers Historische Schoolatlas door Drs. S. de Vries - 1967

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

Elseviers Historische Schoolatlas door Drs. S. de Vries - 1967

Met medewerking van Prof. Dr. Th. Luykx

ELSEVIERS HISTORISCHE SCHOOLATLAS wijkt in meer dan één opzicht af van het tot dusver gebruikelijke type historische atlas, ten eerste omdat in deze uitgave voor het eerst een gecombineerde platen-kaarten-atlas wordt geboden. 
In het platen­gedeelte hebben naast de politieke ook de culturele en de maatschappelijke geschie­denis hun deel gekregen, waarbij ernaar is gestreefd het platengedeelte zoveel mogelijk te laten aansluiten bij het kaartendeel. 
De wisselwerking tussen platen en kaarten wordt bovendien vergemakkelijkt door een uitvoerig encyclopedisch register.
De grondgedachte bij de samenstelling van de kaarten is geweest een snel inzicht in een bepaalde historische situatie of ontwikkeling te verschaffen. 
Het kaartbeeld is 'open' gehouden en niet onnodig gevuld met niet ter zake dienende informatie van topografische of andere aard. 
De samenstellers hebben zich derhalve enkele beper­kingen moeten opleggen, beseffend dat het inzicht van de gebruiker meer bevorderd wordt door een overzichtelijk weergeven van situaties – die uiteraard vaak een samen­vatting van een lange periode moeten zijn – dan met een door kleurvakken, grensaan­duidingen enz. belast beeld. 
Zo kan men – om enkele voorbeelden te geven – over de grens van het Duitse rijk in de twaalfde eeuw van mening verschillen (kaart 20). 
Geen wijzigingen zijn aangegeven in de grenzen van het Latijnse rijk en het rijk van Nicaea, hoewel Merin vrij sterke veranderingen zijn opgetreden (kaart 23). 
De gebiedswinsten van Frankrijk in de zestiende en zeventiende eeuw zijn sterk geschematiseerd weerge­geven (kaart 37). 
Vooral het onderwijs, zo menen de samenstellers, zal meer baat vinden bij deze zo helder mogelijk gehouden 'projectie' dan bij een overladen kaart­beeld, want steeds is het werkelijk essentiele afgewogen tegen het eigenlijk misbare ter verkrijging van een in het geheugen gemakkelijk vast te houden historische toestand. 
Er is daarom ook gestreefd naar vermijding van randkleuren en naar het aan­houden van een zelfde kleurengamma voor dezelfde landen. 
Daarom ook is het aan­tal bijkaarten beperkt gehouden.
De buiten-Europese gebieden zijn zoveel mogelijk in de opzet betrokken, zodat bij­voorbeeld ook Latijns-Amerika, India, China en Japan behoorlijk tot hun recht komen.
Na kaart 64 is een aantal kaarten opgenomen die ingaan op detailpunten zoals de militaire geschiedenis en de stedelijke ontwikkeling.
Amersfoort/Brussel, december 1963    S. DE VRIES
                                                            TH. LUYKX
 [Bij de vijfde druk]
Voor de vijfde druk is zoveel het platen- als het kaartengedeelte met zorg herzien. 
Een aantal minder doeltreffende illustraties werd door andere vervangen, terwijl het kaartengedeelte is aangepast aan de historische ontwikkelingen van het jongste verleden.

Harde kaft - Agon Elsevier Amsterdam / Brussel - 1967 - 176 pag - ( 734 gram )

In goede staat. 

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Atlante Tascabile del Mondo - TCI - Italiaans - Italiano
Bieden
Atlante Tascabile del Mondo - TCI - Italiaans - Italiano

Atlante Tascabile del Mondo - TCI - Italiaans - ItalianoKleine dunne brochure/pocket met gegevens over Italië en de wereld40 paginaatjes - 1995 - ( 23 gram ) -  Touring Club ItalianoIn goede staat.

Emmen, DR

Autoatlas - Road Atlas Slovenská Republika
Bieden
Autoatlas - Road Atlas Slovenská Republika

Autoatlas - Road Atlas Slovenská RepublikaSlowakische Republik - Slovak RepublicSloveens - Duits - Engels1: 250.000Geoclub - 1999 - 60 pag - ( 171 gram )In goede staat.

Emmen, DR

Spectrum Atlas van Aarde - Gaia
Bieden
Spectrum Atlas van Aarde - Gaia

Spectrum Atlas van Aarde - GaiaDraaiboek voor een leefbare wereld Voorwoord van David BellamyAlg. redacteur Norman Myers Oorspr. titel Gaia, an atlas of planet managementSpectrum paperback 1985 - ( 21cm x 28 cm ) - 272 pag - ( ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord