Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Geschiedenis en Politiek

G. Schomaekers - Het Woeste Wilde Westen

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

G. Schomaekers - Het Woeste Wilde Westen

Groot formaat fotoboek met mooie oude foto's en afbeeldingen in kleur en zwart/wit. 

Toen de eerste kolonisten, Amerika, het nieuwe continent, betraden, strekte zich daar een haast ondoordringbare wildernis uit.
Daarachter lag het "Wilde Westen", waar de Indianen huisden.

In de loop van de volgende decennia drongen de kolonisten, onophoudelijk strijd leverend met de Indianen en de natuur, steeds verder op naar het westen, tot ze de Missouri-Mississippi bereikt hadden en alleen nog maar de Indianen op de linker rivieroever getrotseerd behoefden te worden.

We verbinden onze voorstelling van het Wilde Westen met de dan volgende ontsluiting van de prairie en de doodsstrijd van de Indianen, het ontstaan van de Cattle Trade van de Cowboys en het fenomeen van de Outlaws. 

Niet alleen in de prairie en in de Cowboy-steden heersten evenwel wilde zeden en gebruiken. - ook de eerste jaren van kolonisatie verliepen onstuimig. 

Dit boek omvat heel die periode, van de landing van de Engelsen tot aan de definitieve, tragische onderwerping van de Indianen. 

Daarbij worden interessante samenhangen gelegd en een wetenschappelijk ten volle verantwoord overzicht gegeven, 400 originele, met grote zorg uit vaak onbekende archieven geselecteerde foto's en afbeeldingen uit de tijd van het Woeste. Wilde Westen maken dit boek tot een onvervangbaar documentatie-werk.


INHOUD

Woord vooraf

De wereld der Indianen

De eerste kolonies der blanken op Noordamerikaanse bodem
De strijd met de Indianen

Verder naar het Westen

De verovering van het Wilde Westen begint

De grote tijd van de pioniers

Stagecoaches, Pony-Expre ss, Cowboys, Beef -Bonanza en Range Wars

De ondergang van de prairie-Indianen


Aan boeken over het Wilde Westen is bepaald geen gebrek, maar er bestaat geen algeheel overzicht van de kolonisatie van het Westen van de U.S.A. en de daarmee gepaard gaande conflicten met de Indianen; net zo min als een overzicht van de opkomst van de trappers, goudzoekers, cowboys, sheriffs en outlaws.

In deze beeld-documentatie zal ik trachten de geschiedenis van het Wilde Westen te bundelen: van de landing van de Engelsen tot de ontsluiting van de prairie en de uiteindelijke onderwerping van de Indianen. 
Niettemin is het onmogelijk iedere gebeurtenis en alle personages te vermelden. 
Er bestaan zoveel afbeeldingen over het onderwerp in kwestie, dat men alleen al hiermee vele boekwerken zou kunnen vullen. Deze documentatie is daarom slechts een soort dwarsdoorsnee van de betreffende geschiedenis èn de illustraties.

Wat was dat Wilde Westen nu? 
Toen de eerste kolonisten het nieuwe continent betraden strekten ondoordringbare wouden zich bijna tot aan de Atlantische Oceaan uit. 
De wouden en hun bewoners, de Indianen, joegen hun vrees aan. 
Wouden en wat daar achter lag waren een ware wildernis: het Wilde Westen. 

In de loop der jaren drongen de kolonisten, verbeten vechtend tegen de Indianen maar ook tegen de rauwe natuur, steeds verder naar het westen tot ze de Missouri-Mississippi bereikt hadden. 
De laatste barrière die men moest nemen waren de Indianen op de linkeroevers en de prairie. 

Het ontsluiten van de prairie en de strijd op leven en dood van de Indianen, het ontstaan van de 'cattle trade' en het verschijnsel 'cowboys' en 'outlaws' is onze voorstelling van het Wilde Westen. 

En natuurlijk ondergaan wij hierbij de invloed van film en televisie. 

Maar niet alleen in de prairie en de cowboy-steden waren de zeden en gebruiken ruw - ze waren het al sinds de allereerste jaren van de kolonisatie. 
Zoals vanzelf spreekt golden er in het verre westen andere regels en 'wetten' dan in het oosten. 

Maar overal bedreigden de Indianen begin af aan de nederzettingen van de blanken. 
Al van dat eerste prille begin af klopt echter onze voorstelling van de 'woeste en wrede Indianen' of die van de 'edele roodhuid' niet met de werkelijkheid. 
Misverstanden, communicatiestoornissen, kwamen aan beide zijden voor. 

Zo begrepen de Indianen niet dat de blanken de verdragen over overdracht van land telkens maar voor een korte tijd nakwamen; ze hadden er geen vermoeden van dat de gestage stroom emigranten en de daardoor veroorzaakte economische en demografische druk, een drang naar steeds maar meer land teweegbracht. 

Deze pioniers en emigranten braken dan verdragen die voor 'altijd en eeuwig' met de Indianen waren gesloten. 
Dit verontrustte de oorspronkelijke bewoners, die de blanken terecht van onbetrouwbaarheid beschuldigden en zich vertwijfeld tegen hun opdringen begonnen te verzetten. 

Ook waren er blanken die vond en dat de Indianen geen recht op het land hadden omdat ze nu eenmaal anders dan de blanken waren.

En dus gebeurden er aan beide zijden gruwelijke dingen en mateloos onrecht. 
De meeste blanken waren de opvatting toegedaan dat men 'wilden' als wilden moest behandelen.

Deze strijd en de kolonisatie van Amerika van de Atlantische tot aan de Stille Oceaan drukten hun stempel op het Amerikaanse karakter en zeker ook op de Amerikaanse democratie.

Boek met bruine kaft met illustratie met wit/oranje letteropdruk in perfecte conditie,

208 pagina's met 400 kleuren- en zwart/wit foto's, tekeningen, plattegronden, landkaarten, illustraties enz.;

2de druk 1974 - ( 792 gram ) - De Haan Bussum - ( 22.5 cm bij 29,5 cm )  

In goede staat.

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Kijken naar monumenten in Nederland.( monumentenzorg )
Bieden
Kijken naar monumenten in Nederland.( monumentenzorg )

Kijken naar monumenten in Nederland.( monumentenzorg )  Kijken naar monumenten in Nederland. Deze uitgave is samengesteld uit bij de Rijksdienst van de Monumentenzorg uitgegeven fotovouwbladen. Alleen het zevende hoofdstuk ...

Rijen, NB

Storm over Nederland - Watersnood - Go Verburg
Bieden
Storm over Nederland - Watersnood - Go Verburg

     Storm over Nederland - Watersnood - Go VerburgBelevenissen van een Zeeuwse boer die tijdens de watersnoodramp van februari 1953 zijn kinderen en bijna al zijn vee verliest.Dit boek beschrijft op beklemmende wijze de ...

Emmen, DR

De mythe van Venetië - Dina Aristodemo
Bieden
De mythe van Venetië - Dina Aristodemo

De mythe van Venetië - Dina AristodemoItaliaanse verhalen'...Dit is de stad die de hele wereld versteld doet staan. Wie haar slechts een maal ziet, wordt voor altijd verliefd op haar... En wie weg moet blijven, beklaagt zich ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord