Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Jeugdboeken Tot 18

Reinier Adriaensz - Dick Dreux

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

Reinier Adriaensz - Dick Dreux

De door boze lastertongen tot een verbitterde zwerver gemaakte jonge kunstschilder Reinier Adriaensz, meent voorgoed te hebben gebroken met het geloof waarin hij werd opgevoed.
De tijd waarin hij leeft, de van donkere dreigingen en wrede oorlogen vervulde aanvang der zeventiende eeuw, biedt hem gelegenheid te over om zich al schooierend achter de legers in Italië in het leven te houden.
Toch is ergens in zijn verharde ziel een vaag heimwee overgebleven, dat zich duidelijk merkbaar maakt als hij ten huize van een land- en kunstgenoot in de Spaanse stad Cadix een paneeltje aantreft waarop een ,,Laatste Avondmaal'' is afgebeeld.
De ogen van de Christusfiguur, vol verdriet en afwachtende liefde zullen hem nooit meer uit de herinnering gaan.
Hij vindt daar ook het meisje Marijke, de dochter des huizes, die een wat stormachtige, maar zuiver bedoelde hulde fel terugwijst, en hem daarmede vol zelfspot terugdrijft naar het schuim van de havenkant.
Zonder het te beseffen, stelt de admiraal d'Oquendo haar vader op de hoogte van het feit dat een Armada wordt uitgerust om de jonge Nederlandse republiek tenonder te brengen.
De schilder weet lijsten op te stellen en vraagt Reinier deze naar het vaderland over te brengen.
Honend dankt deze voor de eer, en Marijke's vader wordt gearresteerd.
Slechts als een gevluchte bediende de jongeman op de hoogte brengt van het gevaar waarin het meisje zich bevindt, grijpt hij in en weet haar te laten ontvluchten.
Schouderophalend over wat hij van zichzelf dwaas gedoe noemt, draagt hij ook verder de zorg voor haar bescherming en weet haar tezamen met drie vrienden en een meisje dat hij eens aan een schuilplaats hielp dwars door Frankrijk en Vlaanderen naar 's-Gravenhage te brengen.
De tocht is vol gevaarlijke avonturen, telkens weer dreigen de hen achterna gezonden Spaanse geheime agenten hun doel te bereiken en de lijsten in handen te krijgen.
Pas tegen het einde van de tocht, als wondkoorts hem doet lijden, leert Marijke hem zien zoals hij is, een opstandige ziel waarin goed en kwaad een heftige strijd om de oppermacht voeren. 
Een nieuw misverstand tussen hen beiden brengt hem ertoe om de lijsten in opdracht van de hoogmogenden naar de vloot van Maarten Tromp te brengen, een riskante onderneming daar de Duinkerkers overal op de loer liggen.
Op het vlaggeschip van de admiraal ontmoet hij een figuur die een beslissende invloed op zijn verdere leven zal hebben; De scheepspredikant, die ondanks zijn verminkt gezicht en vreselijke ervaringen zijn blijmoedig geloof behield en het door daden vol dienende liefde uitdraagt.
In de razernij van de zeeslag bij Duins, als de dood hem onverwachts in het aangezicht grijnst, grijpt hij vertwijfeld naar de Steun waaraan hij ondanks alles is blijven geloven.
In pijn en angst hervindt hij de weg naar het besef dat hem nooit meer verlaten zal; Een kind te zijn in God's hand. 

Harde kaft - Zomer & Keunings Wageningen - 208 pag - ( 442 gram )

In goede staat

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Jella als draver - Yvonne Brill - Fontein
Bieden
Jella als draver - Yvonne Brill - Fontein

Jella als draver - Yvonne Brill - FonteinFrida, de moeder van de merrie Jella, is teruggekeerd op boerderij De Oude Aarde. Dit tot groot genoegen van Anika. En in de vakantie kan Anika bij Jella op de stoeterij zijn. Tijdens ...

Emmen, DR

Het geluk kwam te paard - Hinke Frankena
Bieden
Het geluk kwam te paard - Hinke Frankena

Het geluk kwam te paard - Hinke FrankenaSylvia Beukelaar heeft eindexamen havo gedaan en is geslaagd. De lange welverdiende vakantie waarvan zij nu gaat genieten, blijkt al gauw vrij eentonig te worden. Op voorstel van haar ...

Emmen, DR

Vakantie in Lipiza - Vladimir Carin
Bieden
Vakantie in Lipiza - Vladimir Carin

Vakantie in Lipiza - Vladimir CarinBlijde avonturen op een paarderugOver een meisje dat op vakantie gaat naar het Sloveense Lipizza waar haar oom een prachtig paard bezit.Met 16 foto'sVertaling van Ferien in Lipizza. - 1967[vert. uit ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord