Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Jeugdboeken Tot 18

Karl May nr 12 - De dood van Winnetou

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

    
Karl May nr 12 - De dood van Winnetou

Het boek bestaat uit twee delen, die niet goed onafhankelijk te lezen zijn, zonder voorafgaande deeltjes. 

In het eerste deel zitten Old Shatterhand en Winnetou achter bandieten aan die zich hebben meester gemaakt van een grote erfenis. 
Parallel hieraan loopt de vete tussen twee Indianenstammen. 

Old Shatterhand is afkerig van wraak, maar hij is een verdediger van het recht, ook waar dit een strenge straf eist: dit is de draad die door heel dit boek loopt.
Het eerste gedeelte behelst het slot van de opsporing van de testament-rovers, de Meltons, met wie in het vorige verhaal (nr 11) nog maar ten dele werd afgerekend.

De definitieve liquidatie van hun schurkenstreken vergt nog een lange riskante onderneming, waaraan alle moed en volharding moeten meewerken die aan het superieure westmanschap van Old Shatterhand eigen zijn.
Zijn uiteindelijke succes is de bekroning van het recht voor hen die zonder zijn hulp onterfd zouden zijn geweest.    

Dan volgt het tweede gedeelte waaraan het gehele boek zijn titel ontleent: De Dood van Winnetou.
Toen deze titel voor de eerste maal werd aangekondigd, ging er een ontroering door vele trouwe lezers van Karl May's werken.

Was het mogelijk, dat het onversaagde, onoverwinnelijke opperhoofd van de Apaches, nu door de dood overweldigd was?

Menigeen is met trillende verwachting het verhaal gaan lezen, waarin een tijd lang niets op het naderende einde schijnt te wijzen, tot op de dag dat Winnetou zelf getuigt van zijn voorgevoel van het onafwendbare lot.
Dit komt daarom, hard en abrupt, zoals de werkelijkheid van het leven zo vaak is.

Maar met grote bewogenheid schildert de schrijver hoe de edelste en wijste zoon van het Rode Ras heengaat met de troost van een lied dat zijn vriend Sharlih zelf eens heeft gedicht en op muziek gezet, en hoe hij in een laatste getuigenis fluistert: Winnetou is een christen.

Wanneer kort daarna de moordenaar Santer, die door Winnetou jarenlang vergeefs is achtervolgd, weer in het gezichtsveld van Old Shatterhand komt, trekt deze de conclusie dat door de laatste woorden van zijn bloedsbroeder de wraak vervallen is, al dient de schuldige zijn gerechte straf niet te ontgaan.

Het oefenen van vergevingsgezindheid wordt door de geraffineerde gemeenheid van de schurk niet gemakkelijk gemaakt

Deze belaagt Old - Shatterhand bij het zoeken naar Winnetou's testament op allerlei wijzen en slaagt erin hem in gevangenschap te brengen bij de vijandig gezinde Kiowa-Indianen.

Maar weer weet de held zich in vrijheid te stellen, zonder in te gaan op een romatische liefde die hem als redding wordt geboden.

Wanneer hij tenslotte door Santer op een onverdraaglijke wijze getergd, op het punt staat de wrekende kogel af te vuren, voltrekt de moordenaar ongewild een huiveringwekkend vonnis aan zichzelf.      

363 pag - ( 206 gram ) - Prisma boeken Utrecht/Antwerpen - 1973 - Het Spectrum

In prima staat.
 
      

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Als reisleidster op pad - Anouk van Arnhem
Bieden
Als reisleidster op pad - Anouk van Arnhem

Als reisleidster op pad - Anouk van ArnhemDoor een toeval wordt de spontane Ankie reisleidster.  Ze komt net van de havo en het is moeilijk een baan te vinden.  Ze is dan ook erg enthousiast als ze een tijdelijke baan bij een ...

Emmen, DR

Het huis Anubis dl 1 - De Legende van de Vijf
Bieden
Het huis Anubis dl 1 - De Legende van de Vijf

Het huis Anubis dl 1 - De Legende van de VijfSterre, Marcel, Pim, Anastacia en Raphael komen als nieuwe bewoners in Het Huis Anubis.  Hoewel al snel blijkt dat ze alle vijf nogal vreemde gewoontes hebben, is de verlegen Sterre bang ...

Emmen, DR

Commissaris Achterberg grijpt in - W. v. Helden
Bieden
Commissaris Achterberg grijpt in - W. v. Helden

Commissaris Achterberg grijpt in - W. v. HeldenBram de Winter en Eddy van Nus willen op een afgelegen plas ongestoord trainen op een paar echte Noorse hardrijdersschaatsen. Daar valt hun een merkwaardige schuur op, waarin een autospuiterij ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord