Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Jeugdboeken Tot 18

Karl May nr 22 - Mensenjagers aan de Nijl

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

    
Karl May nr 22 - Mensenjagers aan de Nijl

In dit boek reist Kara Ben Nemsi langs en over de Nijl naar de Woestijn van de Soedan en ontmoet onderweg een slavenkaravaan. 

Kara Ben Nemsi en zijn vrienden raken betrokken bij de strijd tegen de slavenhandel in Egypte en Soedan in 1879.

De Nijl, dat weet ieder is een van de langste en waterrijkste rivieren van heel de aarde en een groot deel van zijn bedding vormt met de delta het eigenlijke, bewoonbare gebied van het merkwaardige land Egypte.

De oorspronkelijke bewoners daarvan, die in vroeger eeuwen het christelijke geloof aannamen, de zgn. Kopten, vormen slechts een kleine minderheid; de tegenwoordige bevolking bestaat in hoofdzaak uit Arabieren.

De volgelingen van Mohammed veroverden het land kort na de dood van de profeet, later behoorde het tot in het begin van deze eeuw in naam tot het rijk van de Turkse Sultan, maar de Arabieren zijn er sinds eeuwen in werkelijkheid heer en meester.

Eeuwenlang hebben er allerlei wantoestanden geheerst; een van de ergste was wel de slavenhandel, die in het oude Arabië ook heden nog niet is uitgeroeid.

In dit verhaal (dat speelt tussen 1870 en 1880) kan men lezen hoe de ongelukkige negers uit het hart van Afrika werden geroofd en op welk een mensontwaardige manier zij in boten langs de Nijl werden vervoerd om dan verder verhandeld te worden.

Het zou wel wonderlijk zijn, als Kara Ben Nemsi, edelmoedig hoofdpersoon uit alle delen van deze reeks, werkeloos zou kunnen toezien, wanneer hij iets van deze gruwelen onder ogen krijgt.

Zijn medelijden met twee negerkinderen beweegt hem ertoe in te gaan op het aanbod van een Turks handelaar om met hem een riskante reis naar de verre stad Khartoem te ondernemen.

Hierbij komt hij aan alle kanten in aanraking met de gruwelijke pest van de mensenjacht.

Herhaaldelijk ook ondervindt hij hoe onbetrouwbaar mensen kunnen zijn; er komen in dit verhaal verschillende gevallen voor waarin een schijnbaar achtenswaardig man een bedrieger blijkt te zijn en een vermeende vriend in een vijand verandert .

Dit neemt niet weg, dat er toch ook mensen worden gevonden die karakter hebben en op wie je bouwen kunt.
Dit geldt wel het meest voor de metgezel die de verhaler vindt, als hij zich door zijn belangstelling in de Egyptische oudheden heeft laten verleiden tot een gevaarlijke ondergrondse tocht en zich op het onverwachtst in een gevangenis bevindt waaruit geen uitweg mogelijk schijnt. Schijnt!

Want onze held zou Kara Ben Nemsi niet moeten zijn, als hij ooit de moed opgaf...

Naast allerlei schokkende gebeurtenissen krijgt de lezer de komische zijde van de oosterse wereld te zien , waarin vooral de dwaze, lange sladood Selim een groot aandeel heeft. 

1966 - 318 pag - ( 189 gram ) - Prisma - Het Spectrum

In goede staat.

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Kriebelende kruipertjes - Nick Arnold - Waanzinnig om te weten  G
Bieden
Kriebelende kruipertjes - Nick Arnold - Waanzinnig om te weten G

Kriebelende kruipertjes - Nick Arnold - Waanzinnig om te wetenGeillustreerd door Tony de SaullusWie KRIEBELENDE KRUIPERTJES leest, kan nauwelijks stil blijven zitten!Lees dit boek dus niet! Je krijgt er alleen maar jeuk van. Maar wil je ...

Emmen, DR

Adan & Eva - Ayaan Hirsi Ali & Anna Gray
Bieden
Adan & Eva - Ayaan Hirsi Ali & Anna Gray

Adan & Eva - Ayaan Hirsi Ali & Anna GrayAdan & Eva is het ietwat grimmige verhaal over een niet voor de hand liggende vriendschap tussen een jong Joods meisje en een Marokaanse klasgenoot. Adan besefte met een schok waar ...

Emmen, DR

Mandy blijft De Wildhof trouw - Helen Taselaar - nieuwere
Bieden
Mandy blijft De Wildhof trouw - Helen Taselaar - nieuwere

Mandy blijft De Wildhof trouw - Helen Taselaar - nieuwereDe plannen om het huis bij de kennel De Wildhof te verbouwen voor Mandy de Wild en Jeff Lamont, gaan in eerste instantie niet door omdat het tussen Mandy en Jeff nog niet erg ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord