Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Jeugdboeken Overige

Jongens van Oudt-Holland - C. Joh. Kieviet

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

Jongens van Oudt-Holland - C. Joh. Kieviet

Met illustraties van A.J. Blom

Beschrijving van het leven in Zaandam, in de tijd dat Czaar Peter I, de Grote, (1672-1725) daar het scheepstimmeren kwam leren.

VOORWOORD

Er bestaat over het verblijf van Czaar Peter de Grote te Zaandam reeds een uitgebreide literatuur. 
De heer Jac. Scheltema, die als vrederechter in deze stad heeft gewoond, vond er belangrijke aantekeningen door de Zaandamse lakenkoopman en vroedschap Jan Cornelisz Noomen over dat verblijf bijna dagelijks ge­noteerd, en hij gaf toen in de jaren 1814 en 1817 be­langrijke werken over Czaar Peter en over Rusland in betrekking tot de Nederlanden het licht, die door hun nauwkeurigheid en historische waarheid veel verschilden met de fantastische verhalen van vroegere tijd. 
Zover mij bekend is, bestaat er echter nog geen uitgebreid verhaal over dit onderwerp voor jeugdige lezers.

De heer Kieviet, de bekende schrijver voor de jeugd, heeft deze tank op zich genomen, en verzocht mij het verhaal eens door te lezen vóór het ter perse ging. 
Ik heb het met zeer veel genoegen gedaan en mij er in verheugd, dat de bijzonderheden van het verblijf van de Czaar te Zaandam zo nauwkeurig zijn medegedeeld, terwijl het niet anders, kan, of het onder de aandacht brengen van de Groenlandse visserij geeft aan het geheel een meer locale kleur. 
De walvisvaart, die sedert jaren niet meer in Nederland wordt uitgeoefend, was eenmaal voor de Nederlandse Provinciën een zeer be­langrijke tak van handel, die duizenden mensen werk verschafte en waarvoor velen zich interesseerden.

Vooral in de Zaanlanden werden tal van schepen ter walvisvangst uitgerust en vonden velerlei ambachten en neringen daardoor een grote steun. 
Het kan niet anders of de jongens van het Oud-Zaandam voelden zich tot de avontuurlijke reizen naar het noorden aan­getrokken. 
De in dit verhaal genoemde jongens hebben voor het merendeel in die tijd geleefd, maar zij waren in dat jaar van 1697 iets jonger of ouder. 
Het is een der voorrechten van de romanschrijver, dat hij de leef­tijd van de optredende personen pasklaar mag maken voor zijn geschiedkundige werken.
Zo was Arend Bloem, die een zoon was van Burgemeester Claas Arendsz. Bloem, geboren in het jaar 1678 en zag Nico­laas Calff in 1677 het levenslicht. 
Beide jongelui waren dus reeds 20 jaar. 
Vooral Nicolaas Calff werd een bijzonder bekend en bemind burger te Zaandam: hij stond aan het hoofd van een groot handelshuis, en was ook een beoefenaar van kunsten en wetenschappen. 
Hij had veel gereisd, Duitsland, Frankrijk en Italie bezocht, en een menigte kunstvoortbrengselen en antiquiteiten zijn door hem verzameld op zijn fraaie buitenplaats Polanen bij Halfweg Haarlem. 
De eigenaar van de scheepswerf, waarop Czaar Peter gewerkt heeft, Lijnst Tewisz. Rogge was in 1697 nog een jonge man; zijn 4 zonen waren toen óf nog zeer jong óf nog niet geboren. 
Cornelis Gerritsz. Jongekees, de man onder de Beer, die de jongens zijn avontuur bij Groenland vertelt, was reeds in 1677 overleden.
Het verblijf van Czaar Peter in Holland en te Zaan­dam is voor de Nederlandse gewesten een belangrijke episode geweest. 
De energieke vorst bracht daarmede een eresaluut aan de grote nijverheid en handel van het oude, kleine Holland.
Nog steeds is het voor het nageslacht welgevallig met de gedachte zich in het gouden tijdperk onzer historie te verplaatsen, en het kan niet anders, of bij jongelieden wordt dan de lust opgewekt tot navolging van de daden der voorvaderen. 
Boeken als Jongens van Oudt Holland van de heer Kieviet werken daartoe zeker mede!
G. J. HONIG - Zaandijk.

Harde kaft - Uitgave Mulder & Zn, Amsterdam - 203 pag - ( 604 gram - 3,7 cm dik )

In goede staat.
   

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

De Red Arrows - Race op Zandvoort - Ed Stoete
Bieden
De Red Arrows - Race op Zandvoort - Ed Stoete

De Red Arrows - Race op Zandvoort - Ed StoeteDe Zwitserse multinational Chemo Oil besluit op een gegeven moment over te gaan tot sponsorring van een Formule-1 team.Men kiest voor een nieuw team, de Red Arrows, met een jonge, veelbelovende, ...

Emmen, DR

Goudhals de Edelmarter - E. Karst Jr
Bieden
Goudhals de Edelmarter - E. Karst Jr

Goudhals de Edelmarter - E. Karst JrDierenromanOver het leven van een boommarter, vertelt door meesterverteller ( de Nederlandse Hermann Lons) E. Karst.  Met tekeningen van Sjoerd KuperusHarde kaft - J.H. Kok Kampen - 1953 - 157 pag - ...

Emmen, DR

Tijl Uilenspiegel - Luister Sprookjes Lekturama
Bieden
Tijl Uilenspiegel - Luister Sprookjes Lekturama

Tijl Uilenspiegel - Luister Sprookjes LekturamaTijl Uilenspiegel en andere Sprookjes en vertellingen.Inhoud:1. Tijl Uilenspiegel  2. Het mannetje van Mars 3. Peter Pan 4. De wapens van Gerrit 5. Peter Pan en de Verdwaalde Jongens 6. ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord