Advertentie plaatsen

Terug naar resultaten Start Boeken en tijdschriften Overige Boeken en Diversen

Drie jaar alleen, tussen anderen - Robert Kee

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

Drie jaar alleen, tussen anderen - Robert Kee
De geschiedenis van een krijgsgevangen RAF-vlieger ( 1943 - 1945 )

Toen Robert Kee onmiddellijk na de oor­log, in 1945 en 1946, het boek schreef: Drie jaar alleen, tussen anderen (A Crowd Is Not Company)- een fascine­rend verslag van de ervaringen van een Engelsman als gevangene van de Duit­sers tijdens de laatste oorlog - maakte het boek diepe indruk op de romanschrijver Graham Greene, die aandrong op de pu­blikatie ervan. 
Algemeen geprezen om de opwindende verteltrant, de humor en de kwaliteit van de tekst, werd het de voorloper van een nieuw genre, dat in­geburgerd raakte met bestsellers als The Wooden Horse en The Great Escape. 
Het onthield zich van glamour en hel­dendom, in een poging om waarheids­getrouw te beschrijven wat een intelligente waarnemer, van bourgeois afkomst, van begin twintig, zag en voel­de vanaf het moment dat zijn vliegtuig werd neergeschoten, waarbij twee man­nen werden gedood en één gewond raakte.
Vanaf het moment, waarop hij zijn navi­gator bloedend op het ijs vindt en de mijn in zijn vliegtuig op het punt staat te ont­ploffen, weet Kee levendig de morele verwarringen van een crisis in oorlogstijd over te brengen: als 'eer' en 'plicht' niet langer voldoende zijn als leidraad voor actie; als gevoelens van futiliteit en on­toereikendheid zich van iemand meester maken.
Hij herinnert zich de 'heilzame eigenaar­digheden' van de omgeving van het ge­vangenkamp, de afstandelijkheid, het toenemende bewustzijn van het genot van de schoonheid. 
Toch is in zekere zin het leven in gevangenschap exact zoals het overal elders is, al ligt achter alles de onwerkelijkheid van het ervaren van drie jaar oorlog als een grootscheeps hoorspel .
Onpraktische ontsnappingsplannen -met een gasballon, zweefvliegtuigen van beddeplanken - hielden de mannen wekenlang bezig. 
Over het algemeen zijn de ontsnappingen die worden be­schreven niet het soort dat mensen in films maken. 
Velen kwamen nog net op tijd tot inzicht, een paar wisten weg te ko­men, sommigen stierven tijdens hun pa­ging tot ontsnappen en anderen, zoals de auteur, werden slecht voorbereid betrok­ken bij ontsnappingsplannen waaraan ze zich zonder gezichtsverlies niet kon­den onttrekken.
Dit boek, na zoveel laar niet meer in de handel te zijn geweest, is voor een groot deel te danken aan de volharding van degenen met soortgelijke ervaringen als Kee, die beweren dat dit het meest levensechte verslag is van alle boeken over gevangenkampen.

ROBERT KEE verliet de R.A.F. in 1946, kreeg de Atlantic Award for Literatu­re voor A Crowd Is Not Company, en heeft sinds die tijd gewerkt als schrijver en voor de radio en televisie. 
Hij was ver­slaggever van de Picture Post, bijzon­dere correspondent van de Sunday Times en de Observer, literair redac­teur van de Spectator en een ster­medewerker van nieuwsuitzendingen en documentaires voor de BBC en ITV in de afgelopen vierentwintig jaar. 
Zijn alge­meen geprezen documentaire serie over lerland werd in 1982 door de BBC-1 herhaald.

Hollandia Oorlogsgeschiedenis Baarn - 1987 - 251 pag - ( 307 gram )

In goede staat.

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Beleggen 1995 - Simon A. Cohen
Bieden
Beleggen 1995 - Simon A. Cohen

Beleggen 1995 - Simon A. CohenHandleiding voor het hele jaar 1995, voor kleine en grote beleggers.Visie op aandelen, rente, dollar en goud Europese beurzen verzwakken Rentedaling: een sprookje Emerging Markets: speculatief Valpartijen ...

Emmen, DR

Mondria - Vaders hebben altijd gelijk - Erich Rauschenbach
Bieden
Mondria - Vaders hebben altijd gelijk - Erich Rauschenbach

Mondria - Vaders hebben altijd gelijk - Erich RauschenbachCartoons72 pag - 1989 - ( 163 gram ) In goede staat.

Emmen, DR

Make dust or eat dust - Roland van Kralingen
Bieden
Make dust or eat dust - Roland van Kralingen

Make dust or eat dust - Roland van KralingenMarktleiders creëren in een tijdperk van hyperconcurrentie.Dit boekje is voor ondernemers, managers, ontwerpers, marketing­directeuren, reclamemakers, onderzoekers en alle andere ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord