Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Overige Boeken en Diversen

Volksverhalen Antwerpen

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

Volksverhalen Antwerpen

De stad Antwerpen werd na 1850 het centrum van de volkskundige activiteit in Vlaams-België. 
In de redactie van Volkskunde is Antwerpen altijd sterk vertegenwoordigd geweest. 
Het is dan ook te begrijpen dat de in dit tijdschrift of in de marge ervan gepubliceerde verhalen voor een groot deel uit de provincie Antwerpen komen.    .
De bekende sprookjesverzamelingen van J. Cornelissen en J. B. Vervliet, P. de Mont en A. de Cock en V. de Meyere bevatten vele vertellingen uit dit gebied.

Ons Volksleven (1889-1900) is een goudmijn voor volksverhalen van allerlei slag, vooral uit de Antwerpse Kempen.
Onder leiding van wijlen prof. dr. K. C. Peeters, de eminente Kempenaar én sinjoor, werd de provincie Antwerpen in het kader van een groots sagenproject het eerst volledig op sagen onderzocht.

Er is dus een ovevloedige keuze aan materiaal, maar het is de eerste keer dat er een verzamelwerk voor het hele gebied werd samengesteld.
Deze bundel geeft het beste van de niet-gepubliceerde sagen, naast nogal wat verhalen uit de privéverzameling van de auteur.

De samensteller heeft ernaar gestreefd een gevarieerde en harmonische ruiker van oude en nieuwe vertellingen te maken, waarin de verschillende streken van het niet helemaal homogene gebied (Kempen, Rupelstreek, Polderstreek en de Antwerpse agglomeratie) en de diverse genres aan-hun trekken komen.

De auteur dr. M. van den Berg promoveerde in 1980 op een dissertatie getiteld De volkssage in de  provincie Antwerpen in de 19e en 20e eeuw.
Hij heeft een voorkeur voor de mondelinge volkssage, welke hij, en dat geldt tevens voor de-andere genres, van uitgebreide annotaties heeft voorzien.

ONZE VOLKSVERHALEN

De reeks 'Onze Volksverhalen' bestrijkt alle provincies van Nederland en Vlaanderen. 
Zelfs het Nederlands sprekende hoekje van Frankrijk, het achterland van Duinkerken, is daarbij niet vergeten.

Er zijn 14 delen, waarvan 4 Vlaamse. 
Ook al is er een reeksverband, elk deel. staat geheel op zichzelf, zodat wie alleen voor het eigen gewest belangstelling heeft een volwaardig boek in handen krijgt.
Elk deel is van illustraties voorzien en van een inleiding, benevens commentaren, soms bij de tekst, maar meestal achterin, zodat het lezen niet verstoord en bemoeilijkt wordt door spoorboekjesachtige aantekeningen.
Het gehele werk staat onder leiding van dr. Tjaard W. R. de Haan, die al welhaast drie decennia hoofdredacteur van Neerlands Volksleven is.

Er is gestreefd naar veelzijdigheid. 
Men vindt sagen, sprookjes, legenden, soms voor het eerst in boekvorm vastgelegd, maar ook min of meer eigentijdse anekdoten, zoals die in cafes, in treincoupés,en op visites de ronde doen, niet in het minst in de `grote stad'. 
Het een en ander wordt afgewisseld en smakelijker gemaakt doordat ook literaire verwerkingen, op de grondslag van het `volkseigen', werden opgenomen.

Harde kaft met stofomslag - UItgeverij Het Spectrum Utrecht/Antwerpen - 1981 - 311 pag - ( 499 gram )

In goede staat.

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Onze Koninklijke Luchtmacht - B vd Klaauw - Alk 71
Bieden
Onze Koninklijke Luchtmacht - B vd Klaauw - Alk 71

Onze Koninklijke Luchtmacht - B vd Klaauw - Alk 71Harde kaft - Uitgeverij de Alk Alkmaar - 64 pag - ( 130 gram )In goede staat.

Emmen, DR

Tibetaanse Wijsheden - Drs Hans.P. Keizer
Bieden
Tibetaanse Wijsheden - Drs Hans.P. Keizer

Tibetaanse Wijsheden - Drs Hans.P. KeizerDit boekje bevat een verzameling wijsheden uit Tibet. Ze zijn verzameld door Hans P. Keizer en voorzien van prachtige illustraties van Bert Witte.Wees nu gelukkig. Er is geen andere tijd ...

Emmen, DR

Bidden is niet genoeg - Bram Bakker e.a.
Bieden
Bidden is niet genoeg - Bram Bakker e.a.

Bidden is niet genoeg - Bram Bakker e.a.Hoe erg is de huidige economische crisis?  Niemand weet het, maar velen zeggen dat het een ramp is.  Gelukkig zijn er ook economen, wetenschappers en ondernemers, die iets anders durven te ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord