Advertentie plaatsen

Start Boeken en tijdschriften Religieus

Oostersch Leven - Dr H.Th.Obbink - 1ste deel 1914

Samenvatting
  • Bieden
  • Gebruikt  
Omschrijving

    
Oostersch Leven - Dr H.Th.Obbink - 1ste deel 1914

Een der meest noodzakelijke voorwaarden voor het verstaan van den Bijbel is wel de kennis der zeden en gewoonten, der levensvoorwaarden en sociale verhoudingen in Palestina zelf, in den tijd waarin de Bijbelsche verhalen ons verplaatsen.

Doch aan deze kennis, erkent verder het Woord vooraf, ontbreekt nog al heel wat en daardoor is de Bijbel dikwijls onverstaanbaar. 

Om mede daarin te voorzien wilde de uitgever een Hollandsche bewerking geven van het in 1913 verschenen Everyday life in the holy land, een werk met tal van gekleurde platen versierd. 

En voor die bewerking wendde hij zich tot professor Obbink - wel mede het beste adres hiervoor ten onzent. 
Want deze geleerde zag dadelijk dat Neil's werk te typisch Engelsch en ook te apologetisch was. 

En zo gaf hij bij de mooie, duidelijke platen van Neil een eigen tekst, waarin een jarenlang bijeenverzameld materiaal voortreffelijk en zelfstandig is bewerkt. 

Dit eerste deel verhaalt ons vooral van de dorpsbewoners, de fellâh's en van de bedoeïenen, terwijl we dan zeker in een volgend deel wellicht meer van het leven der stadsbewoners zullen vernemen. 

Nu treffen deze beschrijvingen dadelijk door hun frischheid. 

Die op haar beurt hiervan een gevolg is dat deze geleerde nooit de dingen van een studeerkamerstandpunt beziet, ja, daarmede soms zelfs een loopje neemt. 

Zo, als hij lacht om de onnoozelheid die verkeerd vindt te spreken van een juk ossen, als van een stuk land door een man met één juk ossen in een dag om te ploegen. 

Alsof niet onze boeren evenzoo spreken van een ‘dag maaien’ of van een ‘schepelzaad’, en alsof ze dan niet precies weten hoe groot zoo'n stuk land is. (bl. 179). 

Soms ook illustreert hij het Oostersche leven door er op te wijzen in welk opzicht het van het onze verschilt.
‘Jachtwetten, hetzij tot be scherming van het wild, hetzij tot bescherming der jagers, kent men in Palestina niet, zooals in Nederland, waar wel het wild en de jagers wettelijke bescherming ondervinden, maar de boeren, van wier vruchten en arbeid de dieren leven, nog altijd onbeschermd staan tegen overlast van wild en jagers’ (bl. 202). 

In het begin beschrijft hij ook de kleeding der stadsbewoners en voegt daar dan bij: ‘Een der schrikkelijkste 
martelwerktuigen van het Westen, het corset, heeft nog zoo goed als geen ingang gevonden’ (bl. 28). 

Zo ook verhaalt hij dat de bedoeïen tijden van overvloed kent in zijn sober leven, nl. in den tijd dat de kameelen ‘nieuwmelkt’ zijn geworden - en geeft ons door dat ééne dialect-woord ‘nieuwmelkt’ ineens een intiem kijkje in hun leven. 

Op deze wijze heeft deze geleerde zijn goed-beheerscht materiaal weten te gebruiken om ons daarmede te geven een populair boek in den besten zin des woords. 

Harde kaft - 216 pag - 1914 - ( 711 gram - 2,6 cm dik ) - Callenbach Nijkerk  

In goede staat

Delen via:
Janne
Janne
Emmen, DR
Biedingen
  • Plaats hier uw bod.

Bod plaatsen

Locatie
Vergelijkbare advertenties

Mag ik U iets zeggen Heer - Chris Jones
Bieden
Mag ik U iets zeggen Heer - Chris Jones

Mag ik U iets zeggen Heer - Chris JonesMisschien ben je een kei in voetballen, of tennissen, of zwemmen.  En je weet vast wie er bovenaan in de mega top 50 staat. Maar hoe staat het met je bidden ? Waarom zou je in plaats van het ...

Emmen, DR

Volken, vorsten en profeten - Readers Digest
Bieden
Volken, vorsten en profeten - Readers Digest

Volken, vorsten en profeten - Readers DigestDe mensen van de bijbel - hun leven, hun geloofFragment:Ruth, zorgzaam en dapper. Overgenomen uit: 'Volken, vorsten en profeten´ Uitgave van: ´Reader´s Digest´.De ...

Emmen, DR

Geloof je dat nog - Nel Benschop
Bieden
Geloof je dat nog - Nel Benschop

Geloof je dat nog - Nel BenschopNel Benschop bij het publiek introduceren is nagenoeg overbodig.  Zij is veruit de meest gelezen dichteres in Nederland.In Geloof je dat nog? staan 14 gedichten, die achtereenvolgens thema's uit de ...

Emmen, DR
Alles in "Boeken en tijdschriften".

Ook wij gebruiken cookies

Door op ‘Akkoord’ te klikken, accepteer je alle cookies (en vergelijkbare technieken) op onze website. Meer informatie.

Akkoord